Tårtguiden

Tårtguiden

Ingredienser i smörgåstårtor

Det finns inga genvägar till den perfekta smörgåstårtan. Smaker och konsistens kan bara fås på ett sätt och det handlar om att välja kvalitetsråvaror. Utbudet ingredienser öppnar för en rad intressanta och spännande smakkombinationer. Genomgående krävs dock att det är färska produkter av bästa sort för att vi skall använda dessa i våra smörgåstårtor! När du beställer en smörgåstårta från oss kan du alltid räkna med att få någonting utöver det vanliga. När det gäller smörgåstårtor, smörrebröd, mingelmat eller landgångar, är det viktigt att alla komponenter sitter där de skall. Till skillnad från många andra anrättningar, är det fråga om en komplett helhet som skall bära hela vägen. Det finns inga tilltugg eller andra rätter att gömma sig bakom. Därför beställer allt fler smörgåstårtor från proffs.

Smakkombinationer

När det gäller smörgåstårtor har man en stor palett att jobba med. Det rör sig om oräkneliga antal smaker som skall gifta sig på rätt sätt. Varje ingrediens skall tillföra någonting till smakupplevelsen och ingenting skall ta över. Det är stor skillnad mellan en smörgåstårta med skaldjur och en med kallskuret. Även om många delar finns i båda dessa alternativ, påverkas allt ifrån konsistens till sälta. För att en skaldjurstårta skall komma till sin rätt, är det viktigt att jobba med friska smaker som tillåter även subtila smaker att nå fram. En smörgåstårta med charkuteriprodukter har en het annan framtoning och kan kombineras djärvare. Här är vi noga med att nå hela vägen och väljer ingredienserna noga för att kunna forma en komplett och sofistikerad smakupplevelse. Prova själv genom att beställa via denna sida!

Vegetariska ingredienser till smörtårta

Allt fler intresserar sig för vegetariska alternativ både i vardagen och vid fest. Att komponera en vegetarisk smörgåstårta är både roligt och intressant. Det finns obegränsade smaker och texturer att kombinera för att hitta krispighet, sälta, bittra smaker och sötma. Att sätta samman de många röror som används i en smörgåstårta kräver stort engagemang. Vi går in stort för att du skall kunna bjuda på förstklassig smörgåstårta oavsett vilka smakpreferenser som råder. Bor du i Stockholmstrakten kan vi leverera smörgåstårta, mingelmat, landgångar och smörrebröd. Direkt från köket och ut till din fest. Optimal helhetsupplevelse uppnås genom att också kombinera med rätt dryck och tilltugg.

 

Rolig smörgåstårta historia med en elscooter

Vi fick idag in en riktigt rolig historia av en person som skulle baka  sin smörgåstårta och leverera den med Elscooter. 

Historia

Jag hade precis bakat klart min sista smörgåstårta och tänkte bege mig hem.

Precis då så ringer en kund och frågar om jag kan leverera en smörgåstårta inom 30 minuter då de hade en fest och hade lyckats beställt för lite smörgåstårta. 

Personen som jobbar med att köra ut smörgåstårtor hade redan slutat för dagen och allt jag hade som transportmedel var min elscooter som jag anser är bästa elscooter 2022

Jag tackade ja till jobbet och sa att jag är där inom 30 minuter med smörgåstårtan.

Jag packa ner tårtan i en liten väska och packa upp min elscooter som stod på laddning och begav mig iväg. 

När jag anländer till festen så börjar alla kolla på mig och undrar vad jag är där.

Till slut när jag är tillräckligt nära ser dem smörgåstårtan och börjar skratta, de hade aldrig sett en smörgåstårta bli levererad med en elscooter förut.

Smörgåstårta för vegetarianer

Smörgåstårta kan vara något av en mardröm för veganer och vegetarianer eftersom de många gånger innehåller rostbiff, skinka, salami, ägg, räkor och annat kött eller skaldjur. På senare år har det dock kommit fler och fler smörgåstårtor som är helt vegetariska och inte innehåller något kött alls. Många bagerier och affärer säljer vegetariska smörgåstårtor och det finns också numera många recept på internet på smörgåstårtor utan kött eller skinka. Ibland kan man dock behöva beställa en vegetarisk smörgåstårta en eller flera dagar i förväg så det gäller att ha lite framförhållning. Även personer som äter kött brukar uppskatta vegetariska smörgåstårtor som känns som ett fräscht och grönt alternativ.

Improviserad vegetarisk smörgåstårta

Vegetarisk smörgåstårta är perfekt bjudmat och uppskattas av de flesta, även de som äter kött. Om du får spontana gäster som inte äter kött är det perfekt att bjuda på vegetarisk smörgåstårta. När man ska göra en vegetarisk smörgåstårta kan man ta olika röror och pålägg som man gillar och blanda ihop dem lager på lager. Man kan till exempel använda avokadoröra eller hummus till vegetarisk smörgåstårta. Hummusen blir extragod om du gör den själv av kikärtor, spiskummin och honung. Använd det som du har i kylskåpet och låt gärna den vegetariska smörgåstårtan stå till sig ett tag innan du serverar den.

Raffinerad vegetarisk smörgåstårta

En mer raffinerad variant av smörgåstårta kan innehålla krispiga rädisor och solroskskott. Använda krämiga avokador som blandas med citron, vitlök, salt och peppar. Tillsätt egengjord pesto som är gjord på rostade pinjenötter, färsk parmesanost och ekologiska basilikablad. Keso passar också utmärkt i smörgåstårta tillsammans med krispig spetskål, ägg och pepparrot mellan bröden. Dekorera den vegetariska smörgåstårtan med vackert tunt skuren fänkål och ta ut tunna äppelskivor med hjälp av en mandolin. Gravad lax brukar också vara uppskattad på vegetariska smörgåstårtor.

En halv vegetarisk smörgåstårta

Smörgåstårtor är perfekt bjudmat att servera på alla fester och högtider. Om inte alla dina gäster är vegetarianer så kan du göra halva smörgåstårtan vegetarisk. Man kan till exempel göra en vegetarisk röra och sedan toppa med olika ingredienser som passar alla. Jordgubbar, fetaost, hallon och fikon passar utmärkt på vegetariska smörgåstårtor. Man kan också använda wasabiröra och grönmögelost. Vegetarisk smörgåstårta kan serveras till fika eller som mat när vi firar nationaldagen, midsommar, bröllop eller födelsedag. Man kan servera vegetarisk smörgåstårta enbart eller ställa den på en buffé tillsammans med olika sallader och pajer.

Smörgåstårta i samband med avtackning

En smörgåstårta passar för de flesta tillfällen. I Sverige har den varit mycket populär ända sedan 1940-talet och de flesta människor i landet vet vad en smörgåstårta är, och smörgåstårtan kan även ses som ett viktigt inslag i den svenska mattraditionen. För en del kan även smörgåstårtan ses som en modern klassiker som passar i stort sett för de flesta människor och tillfällen, då den både är elegant och opretentiös. Dessutom är den ofta fin eller rolig att se på eftersom personen som tillverkar den kan sätta sin egen personliga prägel på den samtidigt som den oftast är estetiskt tilltalande. En smörgåstårta i samband med en avtackning är ett klockrent alternativ som passar de flesta på företaget, föreningen eller vad det nu kan vara.

Passar perfekt på en avtackning

I vårt yrkesliv händer det då och då att människor går i pension eller byter arbete och ska då avtackas. En avtackning är faktiskt en viktig ritual för att kunna göra ett avslut så att både personen det berör och dess kollegor och chef kan gå vidare. Dessutom bör avtackningen göras på ett snyggt sätt då den avtackade personen kan bli en sorts ambassadör för företaget medan de som är kvar får en upplevelse av att företaget de arbetar på, behandlar människor med respekt. I en avtackning blickar man även tillbaka på en människas arbetsliv och blir en slags värdering av vad man åstadkommit och även om vem man är, även om den är väldigt artig.

Vid en avtackning brukar tårta och kaffe eller middag, några ord från chefen och en present, vara vanligt förekommande. För den person som avtackas brukar några ord vara något som man vill och bör säga. Man behöver dock inte ha ett pampigt och långt tal förberett, utan det räcker med några få ord.

På en avtackning är smörgåstårtan ett nästan givet val. Den kan varieras utifrån tycke och smak och allergier, den är enkel att göra eller köpa och tilltalar de flesta. En smörgåstårta är även smidig att ha framme om det skulle vara så att avtackningen sker under en längre tid, till exempel öppet hus under en hel dag. Detta kan givetvis skilja sig åt beroende på väderlek, mitt i högsommaren kanske det inte passar att ha en smörgåstårta med färska räkor och lax, framme en hel dag. Om jag skulle få en smörgåstårta på sin avtackning så skulle åtminstone jag vara nöjd! Något som passar ihop med en avtackning är finklätt och när du väl har finklätt kanske du inte får plats med allting på dig. Då kan det vara bra att ha en så kallad becknarväska som är ett annat ord för kuvertväska. Den hänger du över axeln och har den vid magen så lätt kan ha småsaker som är lättåtkomliga.

Smörgåstårta vid begravning

En viktig del av en begravningen är att ha en minnesstund. Minnesstunden sker efter själva begravningsceremonin och är en fin stund som sker i lugn och ro där anhöriga, vänner och andra inbjudna kan dela av sig med olika minnen, historier och upplevelser som de haft med den person som avlidit. Hur minnesstunden utformas är helt individuellt och kan utföras på många olika sätt där de anhöriga får själva välja eller om det sker utifrån den avlidnes vilja om denna har efterlämnat några instruktioner. Det är oftast mycket att tänka på, planera och förbereda. Väljer du en smörgåstårta till begravningen kan det underlätta din planering och förberedelser då den är enkel att förbereda och passar de flesta som deltar vid minnesstunden. Dessutom är ofta smörgåstårtan ett klassiskt alternativ som ofta serveras på begravningar och minnesstunder.

Att välja lokal

Eftersom minnesstunden är högst individuell, kan lokalen där minnesstunden sker, vara på många olika platser. En del önskar ha den i kyrkans närliggande församlingslokal, hos någon av de anhöriga, i en samlingslokal, i en festlokal eller en herrgård. Man kan till exempel ha minnesstunden i en lokal där allt ingår, eller hyra catering för att själva slippa ordna med allt som behöver göras.

Om man väljer vissa lokaler där det mesta ingår, finns också ofta möjligheten att man får hjälp med att göra minnesstunden så personlig som möjligt. Till exempel kan de hjälpa till med dekorationer i lokalen och/eller minnesbord där foton, blommor, andra minnessaker eller en gästbok kan placeras. Givetvis kan man göra detta själv om man inte vill hyra någon annan att göra det. En del församlingar kan också hjälpa till med både lokal och mat.

mat och dryck till minnesstunden

Oftast så väljer anhöriga att bjuda på mat och dryck på en minnesstund efter begravningen. Även här får man helt själv välja vad man ska bjuda på. Det kan till exempel vara allt från en kaffe och kaka eller en stor middag eller något däremellan. Man kanske vill välja något som den avlidne tycker speciellt mycket om, eller så finns inga sådana preferenser. Att välja att servera en smörgåstårta vid en begravning är ett klassiskt och bra alternativ för maten då det är enkelt att göra eller köpa och går att förbereda innan begravningen och minnesstunden där den ska serveras. Vid en begravning kan smörgåstårtan vara ett perfekt val då den passar de flesta människor och enkel att variera utifrån smak, allergier och liknande.

Vilket bröd passar bäst till smörgåstårta

Smörgåstårtan är åter igen en populär rätt på de svenska kalasborden! Smörgåstårtor kan varieras i det oändliga och innehålla en rad olika smaker. Vegetariska smörgåstårtor innehåller mycket grönsaker och ibland även frukt och nötter. Klassiska smörgåstårtor innehåller för det mesta lax och räkor men också skinka och rostbiff. Brödet är en viktig beståndsdel i smörgåstårtan och utgör själva stommen i bakverket. Det finns olika typer av bröd som passar bra till smörgåstårta och som alla har lite olika karaktär. För den som har tid kan man också baka sitt eget bröd.

Olika sorters bröd till smörgåstårta

De flesta smörgåstårtor tillverkas på vitt formbröd eller landgångsbröd. Om du bakar ditt eget bröd till smörgåstårtan kan du till exempel använda en långpanna för att få rätt form. Man kan sedan skära brödet i olika former, fyrkant, hjärta, runt etcetera för att få en personlig prägel på smörgåstårtan. På senare tid har det blivit populärt att använda surdegsbröd till smörgåstårta vilket ger en helt annan smakupplevelse. Om man bakar sitt eget bröd till smörgåstårtan ska man alltid använda bakpulver som gör brödet extra luftigt. Degen behöver bara jäsa en gång om man använder bakpulver vilket också gör att du tjänar in en massa tid.

Saftigt bröd

För att få rätt textur i den färdiga smörgåstårtan är det viktigt med bröd som kan suga åt sig fukt. Det finns många olika sorters bröd att välja bland och valet bör utgå ifrån övriga ingredienser i tårtan. Ett grövre bröd med mycket fibrer ger en helt annan upplevelse än ett ljust och luftigt. Vidare kan brödet varieras och en tårta kan vinna på att ha en kombination av olika typer av bröd. I listan över smörgåstårtor framgår några av de brödsorter som används för att er smörgåstårta skall bli en fullträff! Vid behov kan man även gå in för en glutenfri variant.

Beställa smörgåstårta

Att komponera smörgåstårtor och mingelmat kräver stor insikt i hur de olika smakerna och texturerna fungerar tillsammans. I dagsläget köps flertalet smörgåstårtor därför in utifrån de önskemål eller färdiga erbjudanden som finns tillgängliga. Det är viktigt att smörgåstårtor serveras färska och i rätt temperatur. Därför levereras samtliga tårtor direkt till kundens evenemang. Oavsett om man söker traditionella smörgåstårtor eller något alternativ till dessa, finns inga gränser för vad man kan åstadkomma. Såväl kött som fisk och vegetariska alternativ är vanliga att bjuda på för den som agerar värd.

bjud på en smörgåstårta vid dopet!

Att fira ett nyfött barn genom att samla familj och vänner, är ett fint och härligt sätt att välkomna barnet in i den nya världen. Firandet kan man göra genom ett traditionellt dop eller de nyare och populära varianterna av namngivningsceremoni eller namnkalas. Det mer traditionella dopet är just ett välkomnande in i den svenska kyrkan samtidigt som det är ett firande av barnet, medan namngivningsceremonierna kan vara lite mer individuellt anpassade och utförda. Oavsett vad man väljer så är det alltid tacksamt för den som planerar ceremonin och medföljande mat och fika, att välja mat och fika som går att förbereda. Och då är en smörgåstårta perfekt att göra eller köpa! På ett dop är en smörgåstårta dessutom en klassisk mat som tilltalar de flesta.

en smörgåstårta vid dop är alltid uppskattad

Precis som vi skriver så är en smörgåstårta vid ett dop, alltid uppskattat. Det är relativt enkelt att göra, går att variera i nästintill oändlighet samt går att förbereda innan själva ceremonin för att spara tid. För vem vill tillbringa sin tid i köket och missa hela eller delar av den spännande och härliga ceremonin? Antagligen ingen. Att göra en smörgåstårta dagen innan är inga problem, utan den blir snarare godare och godare ju längre den får stå. Däremot bör man vänta med att garnera samma dag så den inte blir tråkig.

Dessutom är det perfekt med en smörgåstårta vid dop eftersom det kan vara många människor som är inbjudna, vilket gör att man annars behöver göra mycket mat. En smörgåstårta är en riktigt bra idé eftersom den kan varieras, både utifrån smak, allergier och så vidare för att alla de inbjudna ska kunna få en riktigt god bit mat vid ceremonin. För barnens del kan det vara till exempel en god idé att ha en smörgåstårta med lite mildare smaker som de känner väl till. En smörgåstårta är vidare inte heller särskilt dyr att köpa för att undvika att tillverka den själv överhuvudtaget.

Efter man har ätit smörgåstårta vid dopet, skulle vi rekommendera att man bjuder kanske på något annat än just tårta. För vissa betyder en tårta mycket och vill gärna ha det på dopet eller ceremonin, och det är givetvis upp till sig själv! Men det kan vara fräscht att bjuda på något annat än tårta eftersom smörgåstårta kan vara ganska mastig. Frukt, småkakor eller bullar kan vara nya, roliga och bra efterrätter till dopfikat.

Kräming smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta är alltid en garanterad festsuccé i svenska hem och vem kan motstå en smörgåstårta med skaldjur? Smörgåstårtor kan varieras i oändlighet och man kan använda många olika ingredienser. Smörgåstårta med skaldjur kan innehålla till exempel räkor, rom eller kräftskärtar. Det godaste är att använda färska skaldjur som man själv skalar. Om du inte hinner skala skaldjuren själv så köp helst handskalade räkor, det blir mycket godare. Även majonnäsen bör man göra själv, det blir stor skillnad mot köpt majonnäs. Man ska alltid förbereda en smörgåstårta med skaldjur dagen innan men själva garnityret kan man göra i sista sekund.

Smörgåstårta med skaldjur - kungen på buffén

Smörgåstårta passar perfekt på en buffé. En smörgåstårta med lax och skaldjur varvade med fluffigt bröd är en ljuvlig smakkombination. Man kan använda både gravad och varmrökt lax till smörgåstårta. Lax passar utmärkt med avokadoröra och wasabiröra. Ägg är också en ingrediens som passar bra tillsammans med skaldjur. En smörgåstårta fylld med färska räkor och lax kan toppas med ärtskott och citron, den kommer att göra succé hos era gäster! En stor smörgåstårta räcker till cirka fyra personer om det inte serveras något annat till och till cirka åtta personer om ni har en buffé med sallader och kallskuret.

Vad dricker man till smörgåstårta med skaldjur?

Smörgåstårta med skaldjur är ofta lite salt och det finns många olika drycker som passar. Man bör undvika torra viner men vitt sött vin passar utmärkt till skaldjurssmörgåstårta. Champagne och mousserande vin passar också bra, bubblorna gör att smörgåstårtan känns mindre fet. Rosévin med lite sötma passar också bra till smörgåstårta, oavsett om den innehåller räkor, kräftor eller lax. Ett vitt friskt vin är ett annat alternativ. Vill du servera öl till smörgåstårtan ska du välja ljus lager eller en belgisk ale.

Nya typer av skaldjurssmörgåstårtor

En modern smörgåstårta med skaldjur innehåller nya smakkombinationer. Man kan använda fyllningar i olika färger och med olika konsistens. En del röror kan innehålla hela bitar och vara grova i konsistensen medan andra helt släta som till exempel hummus. Det blir fräschare att använda färskost och crème fraîche än majonnäs, majonnäs passar egentligen bara att använda med räkor. Tänk på att alltid använda skaldjur som är fräscha och som har förvarats kallt. Skölj frukt och grönsaker noga, även de salladsblad som du använder på skaldjurssmörgåstårtan. Frön passar utmärkt till skaldjur, använd till exempel rostade solrosfrön eller pinjenötter på din smörgåstårta med skaldjur.

Smörgåstårta vid bröllop

Att bjuda in till bröllop är någonting stort! Bröllopet utgör en av de viktigaste dagarna i livet och det finns vanligtvis högt ställda förväntningar såväl hos värdpar som inbjudna. Till sin hjälp vid planering av bröllopet finns en rad traditioner och etikettsregler vilka kan anammas för den som värdesätter sådant. Dock bör man understryka att bröllopsfesten nu för tiden kan utformas på valfritt vis. Allt ifrån lokal till förrättningsform, mat och klädsel är fritt för brudparet att diktera. Att hålla enklare bröllopsmiddagar och ”bränna krutet” på festen efteråt har blivit vanligt. Även att hålla bröllopsmiddagen med släkt och nära, för att sedan ha s.k. eftersläpp där alla är välkomna. Vid en enklare bröllopsmiddag har smörgåstårta blivit en mycket vanlig anrättning. Smörgåstårtor är utmärkta som mingelmat och kan vid dukat bord utgöra stommen i en ordentlig middag. Denna måltidens kameleont har dessutom utrymme för att varieras helt efter tillfälle och smak vilket ger stort utrymme för den vars gäster har vitt åtskild kostpreferens.

Skaldjur, kött eller grönsaker

Den som bedömer sig som en allätare kan åtnjuta alla tänkbara sorters smörgåstårtor. En erfaren kock har en bred palett som tillåter kombinationer av alla upptänkliga proteiner. För en tillställning eller ett bröllop där vissa undviker kött, kan man med fördel bjuda på olika smörgåstårtor. I och med att storleken på dessa kan anpassas fritt efter tycke och smak, har man stora möjligheter att utforma smörgåstårtor för varje grupp. Att gå in för en havsinspirerad smörgåstårta faller de flesta på läppen och man kan enkelt servera såväl öl som vin till en sådan. Skaldjur har en fläkt av lyx omkring sig. Detta gör skaldjurstårtor till en självklar klassiker inte minst vid sommarbröllop.

Smakrika röror

Hemligheten bakom en förstklassig smörgåstårta värdig ett bröllop, är i rörorna som används. Det finns många ingredienser som kan vara identiska i smörgåstårtor från två olika kök, men det är rörorna som avgör vilken som går ur striden med segern befäst. Att komponera röror för smörgåstårtor är en konst där alla smakområden skall presenteras i en harmoni som väcker mersmak. För den som bjuds på anrättningen är det snabbt avgjort vilket som kommer från en gourmand och vilken som är ett hastverk.

För att gästerna skall vara införstådda med vilken sorts mat som bjuds under bröllopsmiddagen, är det brukligt att ange detta i inbjudningen. ”Efter middagen serveras middag med smörgåstårta” är ett av många olika exempel på hur man kan uttrycka sig. För den som ytterligare vill bygga upp måltiden finns alltid möjlighet att komplettera med sallad och tilltugg.

anledningar till att köpa smörgåstårta till sitt företag

Det finns många anledningar till att man vill eller behöver köpa en smörgåstårta till det företag man arbetar i eller äger: Det kan vara allt från att någon har fått barn och man vill fira detta, att någon har fyllt år (kanske främst fyllt jämnt), eller någon ska avtackas, till att man ska ha en firmafest eller sammankomst. Kanske är det så att företaget fyller år och ska firas? Man kanske ska bjuda in vissa personer, hela företaget, kunder eller till och med människor från samhället. Det kan även röra sig om en invigning eller ett spännande möte som behöver firas på ett speciellt sätt.

Om man till exempel ska ha något slags möte eller annan typ av sammankomst som innebär att man ska bjuda på mat till människor med annan kulturell bakgrund, är en smörgåstårta ett spännande och roligt sätt att beskriva den svenska matkulturen med.

Varför ska man köpa en smörgåstårta?

Även här finns det många anledningar till varför man kan, eller snarare bör, köpa just en smörgåstårta till företaget. En anledning kan vara att smörgåstårtan tillhör den svenska mattraditionen och har varit populär ända sedan 1940-talet. Dessutom vet de flesta människor i vårt avlånga land vad en smörgåstårta är för något och hur den på ett ungefär ska smaka, vilket gör att en smörgåstårta känns tryggt att bjuda på.
En smörgåstårta ersätter den varma maten utan att för den sakens skull vara för enkel för att bjuda på. Den ses ibland som en buffé utifrån att den står framme och man kan ta om portioner. En smörgåstårta är också ett perfekt alternativ om man är lite osäker på exakt hur många människor som kommer då det inte behöver vara exakt antal portioner som det hade behövt vara om man till exempel skulle ha bjudit på en middag med specifikt antal kuvert.

Att köpa smörgåstårta till sitt företag är också enkelt och smidigt, det går att göra enkelt själv och förbereda innan, eller så köper man från en matbutik, konditori eller bageri. Dessutom tilltalar smörgåstårtan oftast de flesta människor och kan varieras utifrån smak, allergier och så vidare för att passa olika människor som arbetar på företaget. Vidare har en smörgåstårta många olika fördelar jämfört med andra maträtter, till exempel är den lite festligare eftersom den kan garneras på olika sätt. Om någon fyller år så kan det ju vara roligt att skriva personens namn med hjälp av räkor eller liknande?!